Гледате стари сајт, кликните овде и посетите наш нови сајт

ИСХРАНА У ВРЕМЕ ПРАЗНИКА

Како да избегнемо најчешће грешке у исхрани током празника и сачувамо своје здравље?
• Не прескачите оброке током дана како бисте могли да уживате у празничној трпези у касним поподневним или вечерњим сатима. Не крећите у госте гладни, тако ћете сигурно појести више хране него што вам је потребно.
• Једите полако, добро сажваћите сваки залогај хране. Када једемо брзо тако се не само унесе већа количина хране, већ се храна не припреми добро за процес варења па су чешће и тегобе.
• Определите се или за предјело или за главно јело.
• Уколико бисте ипак да пробате од свега по мало, пре него што напуните тањир проучите послужење на столу. Проја и мала кришка белог сира довољни су за предјело, а парче белог пилећег или ћурећег меса или печења без кожице уз доста салате као главно јело.
• А може и сасвим другачије: уместо класичне вечере определите се за бифе послужење у виду разних салата, на пример поред зелене салате, туршије, можете направити салату од свеже рендане цвекле, шаргарепе и купуса и зачинити је са мало лимуна и уља или салату са ренданим киселим јабукама, кореном целера, шаком сецканих ораха и киселом павлаком са најмањим процентом масноће (уместо павлаке можете користити и неки немасни јогурт). Један од предлога је и салата од црвеног пасуља, кукуруза шећерца, киселих краставчића, црвене паприке из туршије, празилука, зачињене са мало уља и лимуновог сока. Уз то послужите црни хлеб који можете и сами да умесите, на пример са додатком различитог семења или проју.
• Једна чаша црног вина је сасвим довољна да наздравите за почетак нове године. Не заливајте сваки залогај течношћу – вода се пије између оброка.
• Како се слаткиши обично служе тек после поноћи, уместо торте засладите се воћном салатом у коју нећете додати шећер ни шлаг.
• Особе које посте би требало да буду опрезне јер као што ни прелазак на посну храну не треба да буде нагао, тако и поново увођење намирница које током поста нисмо јели треба да буде постепено. Првих дана по престанку поста треба користити пре свега тзв. бели мрс – препоручује се млад бели сир, чаша јогурта или кисело млеко, као и посна меса пре свега пилетина или ћуретина. Наравно важне су и количине хране, па и у том погледу не треба претеривати. Кључна реч у сваком случају је умереност!

Уколико ипак поклекнете пред примамљивим ђаконијама наредних дана, пожељно је да једете чешће, а мање оброке, узимајте довољно течности, најбоље воду и незашећерене чајеве, и крећите се.