Гледате стари сајт, кликните овде и посетите наш нови сајт

ПОЗИВ ЗА СКРИНИНГ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ - „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ”

Данас је у централном холу Дома здравља Ниш одржана акција поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце. Медицинске екипе Службе за здравствену заштиту жена , у неформалном разговору пружале су женама информације о важности превентивних гинеколошких прегледа и позивале све жене старосне доби од 25-64.године живота да се јаве и обаве скриниг на рак грлића материце.
Позив се посебно односи на жене које дуго нису гинеколошки прегледане и немају свог изабраног гинеколога да се јаве Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Ниш у ординацију бр.55, како би урадиле Папаниколау тест и изабрале свог гинеколога.
Почетни и премалигни стадијум болести не даје никакве симптоме који би могли да укажу да се у организму нешто дешава. Тек када се болест у у потпуности развије, могући су следећи симптоми: бол у стомаку, крварење после полног односа, упоран сукрвичнивагинални секрет.
С обзиром да се рак грлића материце веома споро развија, једини начин да се ова болест открије у раној фази развоја јесте редован гинеколошки преглед и узимање Папаниколау бриса.
Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити, ако се на време открије.
Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса, али имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.