Гледате стари сајт, кликните овде и посетите наш нови сајт

АКЦИЈА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БЕЗ ДУВАНА

Дана, 30.01.2020. године у периоду од 10:00 до 12:00 часова, у Централном холу Дома здравља Ниш, одржаће се акција поводом обележавања Националног дана без дувана. Акцију организују Служба за здравствену заштиту одраслих-Центар за превентивне здравствене услуге и Служба за здравствену заштиту деце и школске деце- Саветовалиште за младе, када ће бити подељен здравствено-промотивни материјал. Саветовалиште за одвикавање од пушења овом приликом регрутоваће нове полазнике.
Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Живот без дувана - за бољу будућност нових генерација”.
У оквиру обележавања Националног дана без дувана интензивирају се активности чији су циљеви упозоравање становништва на штетне последице употребе дувана и изложености дуванском диму, промоцији живота у окружењу без дувана и указивање на значај престанка употребе дуванских производа.

Током овогодишњег Националног дана без дувана посебно се наглашава значај заштите младих од употребе дувана и указује на нове изазове у вези са дуваном са којима се млади сусрећу.
Дувански дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења. У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу осам милиона људи односно више од 20 000 сваки дан. У Србији, најмање 15 000 људи сваке године превремено умре због пушења.

Родитељи могу да заштите децу од дуванског дима уколико:
• Не дозволе пушење унутар или у близини куће.
• Не дозволе пушење у ауту, чак ни када је отворен прозор.
• Залажу се да вртићи, школе и сва друга места на којима деца проводе време буду без дуванског дима.
• У свакој прилици за боравак своје породице бирају објекте, јавне површине, просторије и ресторане у којима пушење није дозвољено и буду свесни чињенице да делимична забрана пушења не пружа заштиту од изложености дуванском диму.