Гледате стари сајт, кликните овде и посетите наш нови сајт

ПРОМОЦИЈА САВЕТОВАЛИШТА ЗА МЛАДЕ У ОШ „ВОЖД КАРАЂОРЂЕ“

У ОШ “Вожд Карађорђе“, 30.01.2020.године ученицима свих осмих разреда одржана је презентација рада Саветовалишта за младе.
Презетован је рад овог саветовалиста, теме које су индивидуалним и групним радом покривене, предочене су промене које носи адолесценција и наведени су ризици са којима се млади суочавају у том периоду живота.
"Здравље је највећа вриједност сваког појединца. Не можемо бирати здравље, али можемо изабрати здрав начин живота. Здрав начин живота није нешто што нам је дато или урођено, већ мора да се стрпљиво развија током живота.
Истраживања су показала да практиковање здравог начина живота значајно унапређује здравље човјека на много начина. Предуслов за здрав начин живота је, свакако, добро здравље, а за добро здравље је потребан добар баланс у животу. У практиковању здравог начина живота мора постојати ред и добар баланс, тако да здрав начин живота мора укључивати физичку активност, здраву исхрану, довољно одмора и сна, и наравно социјалну интеракцију.
Физичка активност је једна од најбитнијих ствари код практиковања здравог начина живота. Истраживања су показала да сами недостатак физичке активности драстично повећава ризик од болести. Физичком активношћу се јачају тијело и дух, а самим тим се и значајно смањују ризици од болести.
Здрава исхрана је једна од суштинских ствари на коју треба да се обрати посебна пажња, јер здрава исхрана помаже код свих тјелесних активности, као и код активности имуног система да се успјешно бори против болести. У данашње вријеме када је све мање слободног, али и времена за бирање здраве хране, здрава исхрана може бити изазов за све оне који желе да практикују здрав начин живота. Здрава исхрана и физичка активност иду руку под руку заједно.
Фаза одмора и сна јако је битна послије физичке активности. Наша тијела се опорављају и јачају за вријеме одмора и спавања. Одмор и сан су физички потребни, јер се тада мишићи обнављају, поново граде и јачају. Добро избалансиран одмор и сан могу помоћи у одржавању доброг психофизичког стања и обезбиједиће тијелу довољно енергије и за остале физичке активности.
Социјална интеракција је јако битан фактор, јер помаже у одржавању доброг менталног и емоционалног здравља. Истраживања су показала да социјална интеракција између људи који посјећују теретане и фитнес центре пуно помаже при успостављању пријатељских веза и осјећаја прихваћености, а такође повећава самоувјереност.
Учењем одређених информација о здрављу, изграђивањем ставова и вриједности према здравом животу, те развијењем одговарајућих животних вјештина у будућности би требало да резултира одговорним понашањем које се може оцијенити као здрав стил живота."