Гледате стари сајт, кликните овде и посетите наш нови сајт

Развојно саветовалиште

Развојно саветовалиште организационо припада Служби за здравствену заштиту деце и омладине  Дома здравља Ниш. Садржај рада је део превентивног програма.

Врло је важно да се проблеми и поремећаји у развојном добу од 0-7 година открију и третирају на адекватан начин.

Циљ рад у развојном саветовалишту:

  • откривање деце са факторима ризика
  • контрола и праћење раста и развоја те деце
  • обезбеђивање стимулативног третмана

Садржај рада развојног саветовалишта:

  • евидентирање деце рођене под биолошким ризиком (из тзв. «ризичних трудноћа» и «ризик бебе»), а то се види из «листе за новорођенче»: недонесеност, пренешеност, асфиксија, интракранијално крварење или едем, хипербилирубинемија, низак Апгар скор, хипогликемија, конвулзије неонатална сепса, генетска обољења, интраутерине инфекције плода, сензомоторни хендикеп у првој години, глувоћа, слепило, ментални хендикеп
  • евидентирање деце под психосоцијалним ризиком: ментална обољења у породици, поремећаји личности у породици (алкохолизам, наркоманија, агресивно понашање), затим деце са породичними социјалним факторима ризика (деца самохраних мајки, деца разведених родитеља,...)Овај део рада се односи на узраст који је везан за период од 0 до 1. године живота када се деца прате од стране педијатра, физијатра, неуролога и лекара других специјалности уколико постоји потреба.
  • за узраст од 1. до 7. године живота потребно је рано откривање психомоторних, емоционалних, сензорних, говорних и сазнајних поремећаја код деце која нису рођена под ризиком а предшколског су узраста. Ови поремећаји манифестују се као:
  • емоционални – болови у стомаку, повраћање без органског обољења, зацењивање, уздисање, поремећај сна, несаница, ноћни страхови, ноћне море, тикови, смрт у породици, итд.поремећаји понашања и навика – проблеми социјализације у вртићу, предшколској установи или некој другој средини, ноћно мокрење, незадржавање столице или страх да се обави акт пражњења црева,
  • убомора према брату или сестри, грицкање ноктију, сисање палца, итд.

У развојном саветовалишту је заступљен тимски рад у који је укључен психолог, логопед, дефектолог, дечји неуропсихијатар, социјални радник и медицинска сестра. Овај тим стручњака решава горе наведене проблеме деце узраста од 1. до 7. година живота.
Наведени проблеми се решавају у развојном саветовалишту, где лекар који ради сарађује са изабраним лекаром детета које је упутио дете у развојно саветовалиште.

У случају да постоји било какав проблем у вези понашања детета који родитељ не може самостално да реши, најбоље је потражити савет и помоћ лекара који је стално на услузи у развојном саветовалишту.

Развојно саветовалиште ради сваког радног дана у ординацији број 21 у превентивном делу Службе за здравствену заштиту предшколске деце.
Заказивање прегледа могуће је обавити на телефон: 503-651.